Návštěva Jednostki Ratowniczo-Gaśnicza PSP Bystrzyca Kłodzka


Mladí hasiči na návštěvě v Polsku. Našim cílem se v sobotu 3. 3. 2018 stala stanice profesionálních hasičů ve městě Bystrzyca Kłodzka, kde se v roce 2017 otevřelo nové výukové centrum pro děti v rámci programu „Vzdělávání pro bezpečnost“, jehož hlavním cílem je seznámit děti s nebezpečnými jevy, které na ně v domácnosti čekají a naučit je, jak se v dané situaci zachovat.
Ráno jsme si museli trošku přivstat, neboť odjezd byl už v 7.30 hod. Cesta ubíhala rychle, jen nás ráno překvapila mrazivá teplota, bylo totiž – 15 stupňů Celsia. Po příjezdu na PSP nás profesionální hasiči usadili do školící místnosti, za chvilinku si pro nás ale přišli a začala exkurze stanice. Ukázali nám techniku, vybavení, ústroj, pár jedinců si mohlo sjet po tyči a největší šok pro některé mladé hasiče byl ten, když spustili sirénu. Nikdo to totiž nečekal, úlek a následný úprk byl rychlý. I v mrazivých teplotách nás hodinu zvedali na plošině k obloze, někteří vystoupali až do 24 metrů. Na stanici pak pro nás bylo přichystáno občerstvení, chutná pizza a teplý čaj, šťáva. Ještě jsme hasičům vyjedli jejich zásoby sušenek a různých sladkostí, no prostě nám venku vyhládlo.
Kromě profesionálních hasičů se nám věnovali i hasiči z OSP Stary Waliszów, kteří celou exkurzi domluvili. Kolem poledne jsme přešli do vedlejší budovy, kde je výukové centrum „Ognik“ pro děti, tam nás čekala simulace požáru v bytě, následná evakuace a přivolání pomoci. Vše děti absolvovaly v hasičských uniformách a přilbách. Do detailu byly poučeny, jak se v zakouřené místnosti chovat. I přesto, když kouř zaplnil celou místnost, byl v jejich tvářích znát strach, zda tuto situaci zvládnou. Ještě předtím jsme si vyzkoušeli prvky první pomoci, zopakovali si, jak se máme v bytě bezpečně chovat.
Dále následovala návštěva Muzea Filumenistyczne, kam nás vzali hasiči z OSP Stary Waliszów. I tady děti nevěřícně kroutily hlavou nad tím, kolik různých druhů zápalek, zapalovačů v dávných dobách existovalo. Každého zaujalo něco jiného. Chutný oběd jsme měli v hotelu Aldis. Tento den pro nás byl jistě nezapomenutelný a tímto:
Děkujeme Městu Ústí nad Orlicí za podporu, OSP Stary Waliszów za péči, kterou nám během celého dne věnovali a veliké díky patří i PSP Bystrzyca Kłodzka za ochotu a vstříctnost, se kterou naše mlaďáky i přes „jazykovou bariéru“ vzdělávali.

Mladí hasičiPermalink