Výcvik ve Flashover kontejneru ve Vysokém Mýtě

Na sobotu 27. října 2012 byli členové jednotky SDH Černovír pozváni na výcvik do Flashover kontejneru HZS Pardubického kraje ve Vysokém Mýtě (déle jen FOK nebo kontejner). Deset vybraných členů jednotky se tedy v 6:45 sešlo v naší zbrojnici a společně vyrazilo oběma zásahovými vozidly do Mýta. Bylo sice mrazivo, ale jasno a školící místnost na vysokomýtské stanici byla příjemně vytopená (já zaujal strategické místo u radiátoru). 

Úvodního školení se ujal sám ředitel územního odboru Ústí nad Orlicí, plk. Ing. Roman Studený. Nejprve jsme si prošli prezentaci o požárech v uzavřeném prostoru. Následovala technika prostorového hašení vodní mlhou a roztříštěným proudem. Jako poslední – abychom si to pamatovali proběhlo proškolení o bezpečnosti. Jako bonus jsme se dozvěděli čerstvé informace a dojmy z výcviku v hasičském polygonu ve Zbirohu, kterým naši lektoři prošli před deseti dny.

Po teoretické části následoval praktický výcvik s proudnicí na dvoře vysokomýtské stanice. Zde jsme si všichni osvojili nejefektivnější způsob ovládání kombinované proudnice. Naučili jsme se efektivněji využívat hasební vodu, správně využívat vodní clonu při přechodu na hašení roztříštěným proudem, a také nouzové krytí. Touto dobou již pršelo nejen z proudnic, ale i ze zamračené oblohy.

Po zvládnutí proudnic jsme se přesunuli do hasičského areálu nad autodromem, kde na nás čekal dosud studený flashover kontejner. Naplnili jsme pec paletami a částí jakési střechy. Po zapálení jsme se ustrojili do dýchacích přístrojů, nasadili si kukly a vypůjčené „smahnuté“ přilby s převlečníky. Potom jsme se rozmístili v pozorovacím kontejneru a čekali co se bude dít.

Zírali jsme nejprve do otevřené pece na volné rozhořívání a po uzavření komínku se v kontejneru ustálila neutrální rovina (to je hranice zakouření – nad ní je kouř, pod ní je čistý vzduch). Po změně ventilace (uzavření všech otvorů) klesla neutrální rovina až na zem a my si neviděli ani na své ruce.

Po vyvětrání začali lektoři připravovat jev rollover. Otevřeli všechny ventilační otvory, hoření tím značně zesílilo, a pak pec opět uzavřeli, chvíli počkali a po otevření se začaly dít věci! Následovala série krásných rolloverů, jejichž fotky jsou na konci fotogalerie – byly pořízeny jednorázovým foťákem na kinofilm. Vždy po několika zašlehnutích jsme se vystřídali (kdo seděl nejblíže k peci, šel nejdále atd.).

Po ukončení pozorovací části jsme se začali připravovat na část praktického nácviku vstupu do neznámého prostoru s provedením průzkumu. Tuto část jsme absolvovali ve dvojicích v souladu se cvičebním řádem a většina z nás si vyzkoušela úkoly obou členů průzkumné skupiny. Při tomto výcviku byly proti průzkumné skupině pouštěny plameny jevu rollover a dvojice hasičů se s nimi musela vypořádat. Zde jsme použili poznatky nabyté na dvoře vysokomýské stanice, tedy specifické ovládání proudnice.

Na závěr nás čekala zkouška tepelné setrvačnosti zásahového obleku. Celý kontejner byl zakouřen horkým kouřem (to ještě šlo). Po chvíli lektor nastříkal vodu do prostoru pece, tedy stejně jako by hasil, a vzniklá pára nás donutila klesnout na kolena a některé hasiče z kontejneru úplně vyhnala (většinu). Vydrželi jen ti, kteří se váleli na zemi – tedy v prostoru s nejnižší teplotou. Mimo kontejner stále jemně pršelo…

Po ohřevu vodní parou jsme vše sbalili a přesunuli se opět na stanici ve Vysokém Mýtě. Zde jsme se převlékli ze smradlavých zásahových obleků, posvačili rohlíky s vysočinou a nadšení jak malí kluci si vyslechli závěrečné zhodnocení výcviku. Cestou domů sněžilo…

Touto cestou chci jménem všech zúčastněných ještě jednou poděkovat lektorům, kteří našemu výcviku obětovali svůj čas a předali nám své zkušenosti. Byli to: Ing. Roman Studený, Mgr. Karel Formánek a Jaroslav Kraus.

Máte-li zájem o další informace, zde jsou Stránky hasičů z Vysokého Mýta a zde web www.flashover.cz, kde najdete mnoho dalších informací.

Pokud jsou v textu odkazy na stránky reklamního charakteru nebo prostě mimo mísu, omlouvám se za to, web je hostován na freehostingu a tyto odkazy sem háže provozovatel…

NextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnail
První část praktického výcviku probíhala na stanici ve Vysokém Mýtě.
img_5385
Nejprve jsme prošli výcvikem práce s proudnicí.
img_5389
Jak chránit sebe a kolegu jsme si vyzkoušeli na místě i za pohybu.
img_5392
Včetně nouzového krytí - ale neváleli jsme se po zemi abychom neroztrhali zapůjčené pláštěnky.
img_5410
Detail otevírání proudnice.
img_5412
Ovládání proudnice jsme si vyzkoušeli všichni-velitelé...
img_5413
...i strojníci.
img_5416
Po přesunu nad autodrom jsme si kontejner naložili připraveným dřevem.
img_5417
A tady už je připravená pec.
img_5421
Kontrola ustrojení od lektora.
img_5423
Vše je připraveno, prosíme oheň! Vyvýšená část v popředí je pec, ta nižší s komínkem je pozorovací prostor.
img_5426
Takhle jsme čekali v pozorovací části na plameny.
img_5427
Takto jsme kouřili směrem na vysokomýtský autodrom. Zrovna probíhal den bezpečnosti automobilky Volvo.
img_5431
Pohled do pece ze strany pozorovací části. Uvnitř sedíme a pozorujeme jevy, vznikající při požárech v uzavřením prostoru.
img_5434
Například teď jev rollover - hoření plynů pod stropem.
img_5440
Až takto může dopadnout rollover když narazí na překážku. I v tuto chvíli se nacházíme v kontejneru, pod plameny.
img_5445
Teď už praktická část - nácvik vstupu do neznámého prostoru s předpokladem hoření.
img_5448
Číslo dvě nejprve vyzkouší teplotu dveří, číslo jedna je ochladí....
img_5451
....číslo dvě dveře otevře a číslo jedna zchladí prostor vodní mlhou. Pak se může dovnitř.
img_5455
Kdo chce jít znovu?
img_5456
Nastupujeme na poslední část výcviku-tepelnou setrvačnost obleků. Tady budeme spařeni přehřátou vodní párou.
img_5459
Zde jsou slibované fotky z jednorázového foťáku, který byl uvitř...
fok-z-filmu-01
fok-z-filmu-02
fok-z-filmu-03
fok-z-filmu-04
fok-z-filmu-05
fok-z-filmu-06

NezařazenéPermalink