Máme dalšího zasloužilého hasiče

Ve čtvrtek 9. 11. 2023 si převzal v Přibyslavi své zasloužené ocenění náš člen Miroslav Franz. V krásném prostředí přibyslavského zámku byl Mírovi udělen titul ZASLOUŽILÝ HASIČ. A čím si tento titul zasloužil, si můžete přečíst níže.

Miroslav v mládí prošel oddílem mladých požárníků. Působil ve žňových hlídkách mládeže a potom i v družstvu dorostenců. Řádným členem se stal v r.1974.

Od r.1976 pracuje nepřetržitě ve výboru SDH Černovír. Nejdříve se věnoval práci s mládeží. Funkci vedoucího mládeže vykonával od r.1976 do r.1990. Kolektiv mladých požárníků měl dvě družstva mladší a starší. Organizoval několik prázdninových táborů. V letech 1991 až 1996 byl vedoucím dorostu. Vychoval dvě generace hasičů.

1997 až 1999 byl referentem CO. 2000 – 2020 pracoval ve funkci strojník. V kolektivu strojníků připravoval zadání pro získání našeho zcela nového vozidla. Nakonec se podařilo a CAS 24 Tatra 4×4,2 Ternno, byla v r.2006 první CAS tohoto typu u dobrovolných hasičů okresu UO. Vše se opakovalo i v r.2013, kdy jsme získali nové DA L1Z Iveco Daily se speciální kontejnerovou úpravou. Staral se o 14 různých agregátů ZJ, pily, cenrály, čerpadla, ventilátory, apod. Od r.2021 pracuje jako zástupce strojníka a stále vylepšuje zásahovou techniku.

V okrskovém výboru č.11 pracuje od r. 1980 doposud a to nejdříve jako vedoucí mládeže a nyní jako strojník. Při okrskových námětových cvičeních vždy kontroluje a případně radí všem strojníkům v okrsku.

Br. Franz byl v letech 1980 – 1990 člen OR mládeže, Byl jedním z propagátorů hry Plamen na našem okrese. Od r.2005 – 2020 byl členem OR represe OSH Ústí nad Orlicí. V této době se účastnil mnoha zkoušek k získání odznaku Hasič.

V zásahové jednotce JSDHO Černovír – JPO III. pracoval až do minulého roku jako strojník a obsluha motorové řetězové pily. Na svém kontě má mnoho desítek nejrůznějších zásahů, kterých se zúčastnil. Pomáhal i při ničivé povodni století v r.1997, která nás také postihla. Za svoji celoživotní činnost obdržel medaili Za práci v jednotce od starosty města UO. V osobní péči má radiostanice ZJ a naše historické stříkačky PPS 8 a DS 16. Při školeních ZJ školil radiové spojení a obsluhu radiostanic.

Kromě této práce se již 35 let věnuje hasičskému sportu. Byl vedoucím časomíry SDH Černovír, která v letech 1992 až 2018 odměřila přes pět set hasičských soutěží různých stupňů v ČR, na Slovensku, v Německu a Polsku. Většinu odstartoval právě br. Franz. Staral se i o vozidla, na kterých byla časomíra namontovaná Š 1203 a Ford Tranzit.

Je to stálý člen soutěžního družstva mužů II. Má kvalifikaci rozhodčího požárního sportu. Stále se věnuje přípravě a tréninku našich soutěžních družstev, především ženských.

Rozvíjí naši družbu se sborem z polského Starého Waliszówa. Mnohokrát byl členem městské delegace Ústí nad Orlicí, která má družbu s Bystřicí Kladzkou, kam Starý Waliszów patří. Jeho práce byla oceněna např. odznakem Stražak Wzorowy.

Zúčastňuje se všech akcí, které náš sbor pořádá. Je vzorem pro mladou generaci.

NezařazenéPermalink