Hasičský výlet

V pátek 8. 6.2018 v 5.30 vyjel autobus se 32 hasiči, rodinnými příslušníky a přáteli směrem na Třebíčsko. Cílem byla 22. základna vrtulníkového letectva u Náměště nad Oslavou. Po příjezdu k letišti se nás ujal důstojník, který nás po celou dobu doprovázel a předával ostatním vojákům na jednotlivých stanovištích. Prohlídku jsme zahájili v opravárenském hangáru. Tady jsme si mohli doslova prozkoumat oba typy vrtulníků, které jsou zde umístěny. Je to transportní Mi-171š a bojový Mi-24. Zájemci se mohli posadit do sedačky pilota a na vlastní oči vidět velké množství přístrojů a ovladačů, které musejí zvládnout.
Následovala prohlídka stanice letištních hasičů. Jsou to vojáci i civilní zaměstnanci. Velitel směny, který nás provázel, potvrdil, že hasiči jsou všude stejní. A ti zapálení se o svoji techniku řádně starají a ještě umí zajímavě vyprávět. Příjemně nás překvapil nejen stav stanice, ale i množství hasičské mobilní techniky. Samozřejmostí jsou i perfektní vychytávky, které si zde vymysleli.
Následoval přesun do Muzea. Váží si své historie a je zde představen celý vývoj základny. Letectvo nezklamalo, byla to perfektní exkurze.
Oběd jsme měli objednaný na Zámku Dukovany v Restauraci. Pěkné prostředí, rychlá obsluha, výtečné jídlo! Pokud pojedete okolo, určitě se tam stavte!
Ve 13.30 jsme se hlásili v jaderné elektrárně v Dukovanech. Má čtyři bloky po 440 MW a vyrobí asi 20 % celkové spotřeby celé České republiky. Po krátkém filmu o výrobě elektřiny, následovala prohlídka stálé expozice pro návštěvníky. Na panelech a modelech je vysvětlena problematika atomové elektrárny. Naše hasičky se za chvíli v technických datech ztrácely, ale technici si přišli na své a zahrnovali průvodkyni množstvím dotazů. Velice zajímavá exkurze do energetiky.
Na zpáteční cestě jsme se ještě zastavili na 100 metrů vysoké sypané hrázi vodní elektrárny Dalešice o výkonu 450 MW. Se spodní vyrovnávací nádrží Mohelno, tvoří s JE Dukovany jeden technologický celek.
Večer jsme se vrátili domů plni dojmů a zážitků. Pomalu budeme plánovat další výlet.

NezařazenéPermalink